Cuti Pertengahan Tahun Bermula
Kiriman  content_adminOleh: content_adminKirimanpada  21-05-2008 11:35 21-05-2008 11:35 1029  Baca 1029 Baca 0 Komen 0 Komen

CUTI SEMESTER 1 bermula pada 22 Mei 2008. Semua pelajar SAINA sudah tidak sabar untuk pulang bertemu ayah bonda, abang,kakak dan adik serta sanak saudara. Maka genaplah semua pelajar menjalankan tanggungjawab sebagai pelajar selama hampir 5 bulan di sekolah. Pelbagai aktiviti dan program telah dianjurkan sepanjang semester pertama ini. Diharap semua pelajar SAINA akan memanfaatkan cuti yang panjang ini dengan baik. Tidak lupa juga, kerja-kerja rumah yang telah dibekalkan dapat disiapkan mengikut jangka masa yang telah ditetapkan oleh guru masing-masing. Akhir kata,

'Selamat bercuti dan bergembira'
'Jagalah kesihatan dan keselamatan anda, ingatlah orang yang tersayang'

Dapatkan rehat secukupnya dan semoga bersedia kembali ke sekolah pada 7 Jun 2008. Sesungguhnya semester 2 nanti akan lebih mencabar,sibuk dan mendebarkan kerana peperiksaan-periksaan penting iaitu PMR dan SPM kian tiba.Wassalam.
Hoki SBP Zon Utara
Kiriman  content_adminOleh: content_adminKirimanpada  14-05-2008 16:09 14-05-2008 16:09 1017  Baca 1017 Baca 0 Komen 0 Komen

Pada 1 Mei 2008 lalu, pasukan hoki SAINA telah menghantar 2 pasukan hoki bawah-16 ke Sekolah Menengah Sains Syed Putra, Perlis untuk mewakili sekolah ke peringkat zon utara bagi zon Hari Kejohanan Sekolah Berasrama Penuh Peringkat Zon Utara.

Pasukan SAINA terdiri daripada 12 orang setiap pasukan. Selama 3 hari bertempur, pasukan SAINA lelaki telah berjaya merangkul gelaran naib johan bagi Hari Kejohanan Sekolah Berasrama Penuh Peringkat Zon Utara.

Mereka akan meneruskan perjuangan ke peringkat kebangsaan di Sekolah Tun Fatimah pada 12 Jun nanti.

Diharapkan pasukan SAINA akan tegar meneruskan kesinambungan kejayaan ini di Sekolah Tun Fatimah.

Sekian, majulah HOKI untuk SAINA
Peperiksaan Pertengahan Tahun
Kiriman  content_adminOleh: content_adminKirimanpada  02-05-2008 20:26 02-05-2008 20:26 1034  Baca 1034 Baca 1 Komen 1 Komen

PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN
Demam peperiksaan kian terasa..peperiksaan kian menjelang iaitu jatuh pada 5 Mei 2008..Diucapkan semoga seluruh pelajar SAINA dapat menjalani peperiksaan dengan jayanya..Semoga berjaya..

'KECEMERLANGAN SEMUA BIDANG'
Hari Kerjaya dan Keusahawanan Pelajar 2008
Kiriman  content_adminOleh: content_adminKirimanpada  30-04-2008 10:19 30-04-2008 10:19 886  Baca 886 Baca 1 Komen 1 Komen

Hari Kerjaya dan Keusahawanan Pelajar Sekolah Menengah Sains Pokok Sena 2008 telah berlangsung pada 29 April 2008. Perasmian Hari Kerjaya dan Keusahawanan dirasmikan oleh YB Dato' Syed Sobri b Syed Hashim. Terdapat pelbagai aktiviti telah dianjurkan pada hari tersebut antaranya ialah pameran IPTA/IPTS, pameran buku,pameran Bomba Malaysia,pertandingan mewarna pra-sekolah, Fifa World Cup PS2, dan jualan makanan dan minuman.Selain itu, Pusat Zakat turut dijemput dan pemeriksaan kesihatan turut diadakan. Sesungguhnya, Hari Kerjaya dan Keusahawanan ini benar-benar memberi faedah kepada semua pihak. Selain dapat melatih para pelajar untuk menjadi usahawan berjaya pada masa depan, para pelajar dapat juga menambah ilmu pengetahuan melalui pameran-pameran yang telah diadakan. Sesungguhnya suasana meriah pada hari tersebut amat mewarnai Hari Kerjaya dan Keusahawanan Pelajar. Pengunjung-pengunjung yang hadir turut memeriahkan suasana pada hari tersebut. antara sekolah yang hadir adalah SBPi Kubang Pasu, SMK Pokok sena,SK Wan Abdul Samad dan banyak lagi. Bekas Pelajar SAINA juga turut hadir memeriahkan hari tersebut. Jualan makanan dan minuman oleh unit beruniform dan badan-badan khas teramat mendapat sambutan. Promosi pendrive 1 dan 2 GB dan optical mouse juga diadakan oleh Badan Khas Briged Bestari SAINA dengan harga yang amat berpatutan. Terdapat ramai pelajar dan guru tidak melepaskan peluang keemasan ini untuk mendapatkan pendrive yang berkualiti. Akhir kata, semoga Hari Kerjaya dan Keusahawanan yang seterusnya akan lebih meriah dan berjaya.

Bola Keranjang HKSBP - Pasukan Lelaki dan Perempuan SAINA berjaya ke peringkat kebangsaan
Kiriman  PentadbirOleh: PentadbirKirimanpada  21-04-2008 16:51 21-04-2008 16:51 1528  Baca 1528 Baca 0 Komen 0 Komen

Setelah tiga tahun menyepikan diri, akhirnya pasukan bola keranjang lelaki SAINA berjaya menonjolkan kehebatan semula setelah berjaya ke HKSBP peringkat kebangsaan. Kegemilangan pasukan bola keranjang lelaki ke atas SMS Sultan Mohammad Jiwa, SMS Raja Tun Azlan Shah dan SMS Tuanku Syed Putra menempatkan pasukan SAINA lelaki di tangga kedua dalam peringkat kumpulan, seterusnya melayakkan SAINA ke peringkat kalah mati, bertemu SMS Teluk Intan. Kejayaan SAINA mendahului SEMESTI dalam pusingan 'sudden death' membawa SAINA ke final bertemu MCKK, namun SAINA kecundang bertemu dengan pasukan MCKK yang sememangnya digelar pasukan gergasi bola keranjang dalam kalangan SBP.

Pasukan bola keranjang perempuan SAINA menunjukkan aksi yang cemerlang apabila berjaya menembusi segala halangan untuk terus ke peringkat final bertemu tuan rumah, SERATAS. Segala keringat dikerah namun pasukan bola keranjang perempuan SAINA telah ditundukkan. Walaupun begitu, kedua-dua pasukan tetap berjaya ke HKSBP kebangsaan yang bakal diadakan pada bulan Mei di SMSAH.

Pasukan bola keranjang lelaki dan perempuan amat berterima kasih kepada semua pihak yang memberikan sokongan, terutamanya warga SAINA dan pasukan bola keranjang MCKK, termasuk Mr.Liew(jurulatih MCKK) yang berkerjasama dalam meningkatkan prestasi SAINA dalam permainan bola keranjang.

MCKK Cagers dan SAINA Ablaze - Pemain Zon Utara yang bakal ke HKSBP di SMSAH