Minggu 33: 13 OGOS 2017 – 19 OGOS 2017
Kiriman  journalistOleh: journalistKirimanpada  11-08-2017 11:52 11-08-2017 11:52 87  Baca 87 Baca 0 Komen 0 Komen

VISI DAN MISI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

Sekolah Unggul Penjana Generasi Terbilang

Membangun Potensi Individu Melalui Pendidikan Berkualiti

Pengetua : Puan Hajah Siti Arpah binti Mohd Sabitah.

Penolong Kanan : Tuan Haji Wan Mohd Sopi bin Wan Muda

Penolong Kanan HEM : Encik Azizam bin Mohamad.

Penolong Kanan Kokurikulum : Encik Norzali bin Man

Guru Kanan Kemanusiaan : Puan Hajah Siti Esah binti Abu Bakar.

Guru Kanan Bahasa : Encik Abdul Rashid bin Othman.

Guru Kanan Sains dan Matematik : Puan Farzana binti A.Rahman

Guru Kanan Teknik dan Vokasional : Mohamad Nadzir bin Ahmad

Matlamat SBP

1. Mewujudkan peluang untuk pelajar yang berpotensi terutamanya dari kawasan dari luar bandar bagi mendapatkan pendidikan dengan kemudahan yang teratur, sempurna dan terkini dalam iklim persekolahan yang kondusif.
  2. Memperbanyakkan peluang pelajar bumiputera mendapat pendidikan berkualiti sebagai persediaan ke arah pendidikan tinggi untuk memenuhi keperluan negara.
  3. Melahirkan pelajar-pelajar yang mempunyai kepimpinan cemerlang melalui pendedahan hidup bermasyarakat sarwajagat.
  4. Melahirkan insan dan warganegara yang bertanggungjawab, berilmu, beriman dan beramal sesuai dengan nilai-nilai hidup masyarakat Malaysia.
  5. Melahirkan pelajar-pelajar yang mempunyai kemampanan sahsiah yang mampu menghadapi alam remaja.
  6. Melahirkan kesedaran kepada seluruh warga SBP supaya dapat menghayati matlamat kecemerlangan SBP.
  7. Mewujudkan warga SBP yang mengamalkan budaya penyayang.
  8. Melahirkan kejituan semangat patriotisme di kalangan pelajar SBP.
  9. Menghasilkan pelajar-pelajar yang dapat menguruskan kerja-kerja dengan cekap, pantas, tepat dan bijaksana.
  10. Menjayakan program pendidikan menengah yang berorientasikan sains bagi mewujud tuntutan wawasan 2020.