View Thread
 Print Thread
Bahasa Melayu kita..
sapphire
[color=maroon]Heh.. topik nie mungkin agak serius.. memberatkan kepala..
tapi aku.. memang dh lama tertanya-tanya gak..
n sesuailah dgn tajuk ISU SEMASA nie kan..
walaupun x baru sgt tajuk nie.. heh [/color]

[color=red]aku terpikir..
knapa bila orang kita bercakap dgn org luar depa x cakap gna bm kita..
x kisahla kalau orang tu org putih..
yala.. sebab.. english kan bahasa dunia..
tapi yang peliknya..
bila cakap ngan org indon pun kita dok ikut rentak depa..[/color]

[color=orange]knapa..
sedangkan.. depa dok cakap bahasa depa gak..
mmg dua2 ckp bahasa melayu..
cth --> dlm filem gong (aku tgk tadi)
tunjuk babak fasha ckp ngan sorang indon nie.. dia ckp indon ngan kwn tu pasaipa..[/color]

[color=yellow]aku rasa kalau kita ckp bm kita ngan depa pun depa phm..
yala.. bukan beza sgt bhs kita ngan depa..
depa bila mai malaysia pun bukan ckp m'sia pun..
kita yang dok ikut depa..[/color]

[color=lime]skrang dbp dok kempen sayangi bm.. tp produser filem pun cam wat x kisah ja tntg prkara nie..[/color]

[color=cyan]hurm.. k..[/color]
Edited by sapphire on 05. December 2006 01:51
SaVE THe BeST FoR LaST...~ *winks*
 
Najib
[color=blue]Takkan Melayu hilang di dunia...[/color]Grin
[img]http://www.naruto-arena.com/images/myplayercard/785700.jpg[/img] is not a valid Image.
 
mEGaT
fuh ..

cayalah...
semangat tul...
[img]http://www.mycorkboard.com/Images/Spider.gif[/img] is not a valid Image.[color=cyan]in life..Allah doesn't give you the people u want...instead He gives u the people u need..to teach u, to hurt u, and to make u exactly the way u should be...[/color]
 
http://mgtridhwan.blogdrive.com
mEGaT
hey~
igt lg x ada skali tuh siapa ntah..
x igt arr siapa..
yg jd kes dia kata dia nampak mcm 'bodoh' kalau cakap dlm b.m...
fuh...
x patut btul larr dia kata gitu..
hurm..
cuba kita buat mcm negara jepun...
diorang martabatkan bhs diorang...
sampai english diorang wat x kisah jer..

tp..
aku harap sains ngan math nnt tukar dlm b.m..Grin
coz aku kesian kat adik2 aku...Grin
nnt susah diorang nak faham kalau buat dlm english...
heheh...Cool
[img]http://www.mycorkboard.com/Images/Spider.gif[/img] is not a valid Image.[color=cyan]in life..Allah doesn't give you the people u want...instead He gives u the people u need..to teach u, to hurt u, and to make u exactly the way u should be...[/color]
 
http://mgtridhwan.blogdrive.com
hazarina
[color=orange]aiyark..
aku rasa cam lg susah
kalau blajar sc dlm bm..

sbb
term2 sc dlm bm
byk yg rumit2 perkataan dia..

cth:
catalytic converter ~ penukar bermangkin
diverge ~ mencapah

hehe..
it juz my opinion la..[/color]
Edited by hazarina on 09. December 2006 23:37
 
www.friendster.com/sophismz
Najib
x kesah arr.....
tu psl kita dah blajaq b.i
sebenonya aku lg ska klu blajaq b.m
(wlupon kengkadang aku ckp b.i. sng lg)

apa2 pown
hidop b.m
Grin
[img]http://www.naruto-arena.com/images/myplayercard/785700.jpg[/img] is not a valid Image.
 
sapphire
hurm.. bergantung la pd setiap org..
apa yg depa suka..
mn2. pun xpa..
kalau blajar dlm bm.. bleh trus martabatkan bm Smile
kalau blajar dlm bi.. senang sket nak kuasai ilmu tu seiring ngan negara len sbb skarang nie kebanyakannya.. bleh dikatakan suma.. dalam bi.. Smile
apa2pun.. janji kita martabatkan bm.. Wink

erm.. yg mx_islam kata tu..
sharifah amani kan..
masa ffm19..
Edited by sapphire on 10. December 2006 02:49
SaVE THe BeST FoR LaST...~ *winks*
 
Najib
klu x clap aku....
dia dah xplen psl tu dlm paper..
dia ckp....
dia akan nmpk bodoh klu dia ckp b.m sbb...
dia x brapa fasih b.m...
dia kan oversea...
dia la ckp...
x tau btol ka x....

lek arr...
dia kan dah mintak maap...
x kesah arr...
[img]http://www.naruto-arena.com/images/myplayercard/785700.jpg[/img] is not a valid Image.
 
sapphire
hurm heh..
dpt fakta sket..
sj kongsi..

[color=red]"Kita tidak boleh menjadi global jika penguasaan bahasa Inggeris masih lemah. Jika kita mahu pelajar universiti menguasai bahasa Inggeris, pensyarah juga perlu menguasai bahasa itu usaha untuk memantapkan penguasaan bahasa Inggeris tidak bermakna membelakangkan bahasa kebangsaan, tetapi lebih kepada memenuhi permintaan pasaran kerja terutama graduan universiti awam."[/color]
Datuk Mustapha Mohamed..Menteri Pengajian Tinggi..
Edited by sapphire on 19. December 2006 02:24
SaVE THe BeST FoR LaST...~ *winks*
 
Jump to Forum: